RSS

UMBLATUL CU STEAUA

12 dec.

În satele creștinilor ortodocși români, umblatul cu steaua e un obicei care începe în Ajunul Crãciunului și ține pânã la Boboteazã sau chiar pânã la Sfântul Ion.

Copiii care umblã pe ulițe sau pe strãzi cu Steaua se numesc “stelari” și îi reprezintã, practic, pe Magii care au vestit Nașterea Domnului și care și-au purtat pașii spre ieslea în care s-a nascut Iisus mergând dupã o stea.

In România, obiceiul umblatului cu Steaua este practicat in toate zonele fara deosebiri semnificative. Steaua este reprezentatã fizic printr-o stea, fãcutã pe schelet de lemn. Aceasta are 4,6 sau 8 colțuri, iar între colțuri stau întinse lanțuri de hârtie coloratã. În centrul stelei stã o icoanã de hârtie cu Nașterea Domnului, Fecioara cu Pruncul sau numai Iisus.

„Dupã ce S-a nãscut Iisus în Betleemul din Iudea, în zilele împãratului Irod, iatã cã au venit niște magi din Rãsãrit la Ierusalim și au întrebat: „Unde este Împãratul de curând nãscut al Iudeilor? Fiindcã I-am vãzut steaua în Rãsãrit și am venit sã ne închinãm Lui.” (Evanghelia dupã Matei 2:1-2)

 
Scrie un comentariu

Scris de pe 12 decembrie 2012 în IMPREUNA PRIN COLIND

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat: